Συστήματα αρχείων για Linux, ποιο να διαλέξω;

Ενώ στα Windows τα συστήματα αρχείων δεν είναι πρόβλημα καθώς υποστηρίζεται μόνο το NTFS. Στον κόσμο του linux υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από όπου μπορείτε να διαλέξετε. Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε μερικές βασικές πληροφορίες.

Πρώτα από όλα, να ξεκαθαρίσουμε πως εάν θέλετε να κάνετε εγκατάσταση μιας desktop έκδοσης linux για απλή προσωπική χρήση (συνήθως στο ubuntu desktop) απλά επιλέξτε ext4 με journal και είστε εντάξει.

Μερικοί μπερδεύονται στο αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν σύστημα αρχείων με journal η όχι. Σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής παροχής ενέργειας ενώ αποθηκεύεται ένα αρχείο, μπορεί να καταλήξετε με κατεστραμμένο σύστημα αρχείων. Με το journal αυτό αποφεύγεται γράφοντας τα αρχεία πρώτα σε ένα άλλο μέρος του δίσκου καταγράφοντας τις αλλαγές σε μια λίστα, μετά προχωράει στην αποθήκευση του αρχείου στο κανονικό μέρος του δίσκου και όταν ολοκληρωθεί η εργασία αυτή διαγράφει το αρχείο από τη λίστα. Με αυτόν τον τρόπο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος το σύστημα θα μπορέσει να διορθώσει το πρόβλημα πιο εύκολα. Εν συνέπεια να προτιμάτε πάντα το journaling.

Τα συνηθέστερα συστήματα αρχείων στο Linux, είναι:

  • Το extended filesystem, με την νεότερη έκδοσή του ext4, είναι το καθορισμένο για τις περισσότερες διανομές linux. Να το προτιμάτε πάντα σε μία απλή εγκατάσταση.
  • Το XFS είναι ένα σταθερό και ισχυρό σύστημα αρχείων με journal, υποστηρίζεται από τις περισσότερες διανομές Linux, ενώ μερικές το έχουν ως προκαθορισμένο.
  • Το ZFS, το οποίο είναι χρήσιμο για αποθηκευτικά μέσα μεγάλης χωρητικότητας, υποστηρίζει διαμέρισμα δίσκου μέχρι και 256 ZB (1 ZB=1000000000 TB).
  • Το Btrfs είναι ακόμη σε ανάπτυξη και έχει σοβαρά προβλήματα. Μελλοντικά πρόκειται να αντικαταστήσει το ext4 και να γίνει καθορισμένο για πολλές εκδόσεις Linux.

Διαβάστε περισσότερα http://en.wikipedia.org/wiki/File_system, και

https://help.ubuntu.com/community/LinuxFilesystemsExplained

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s