Μνήμη ROM

AT24C02 EEPROM

 

Η μνήμες ROM (Read-Only-Memory) ή μνήμη μόνο για ανάγνωση, είναι ένα είδος μνήμης χρήσιμη για την αποθήκευση αρχείων που δεν πρόκειται να διαγραφούν για αρκετό χρονικό διάστημα ( ή ποτέ). Συνήθως χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του υλικολογισμικού (firmware) μιας συσκευής, όπως μια κάμερα, ένα DVD player, κτλ., αλλά και το BIOS-UEFI ενός υπολογιστή.

Αν και θεωρούμε πως μπορούν να γραφούν μόνο μια φορά, σχεδόν όλοι οι τύποι μπορούν να επανεγγραφούν, συνήθως χρησιμοποιώντας υψηλή τάση ρεύματος ή υπεριώδες φως για να διαγραφούν τα δεδομένα τους. Πρακτικά αντέχουν ως και 1000 κύκλους εγγραφής ώσπου παθαίνουν μόνιμη ζημιά.

Στους υπολογιστές χρησιμοποιούνταν ευρέως από το 1980 για να αποθηκεύεται το BIOS, επειδή η ανάγνωσή τους είναι συχνά πιο αργή από μια μνήμη RAM, τα δεδομένα τους αντιγράφονται στη μνήμη RAM, πριν εκτελεστεί η λειτουργία τους για μεγαλύτερη ταχύτητα (Shadowing).

Μέχρι στιγμής οι πιο διαδεδομένοι τύποι μνήμης ROM, είναι οι:

Πλέον οι μνήμες ROM σπάνια χρησιμοποιούνται καθώς έχουν αντικατασταθεί από τη Flash Memory όπου είναι πιο γρήγορη και πιο εύκολη για την επανεγγραφή δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα: https://en.wikipedia.org/wiki/Read-only_memory

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s