Δημιουργία FreeDOS Boot Disk

Στον οδηγό αυτό θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εκκινήσιμη δισκέτα με τον πυρήνα και τις εντολές του FreeDOS (FreeDOS Boot Disk), είτε σε κανονικό hardware, είτε σε virtual box.

Αρχικά θα πρέπει να έχουμε ένα εγκατεστημένο σύστημα με FreeDOS (παρακαλούμε όσοι θελήσετε να το εγκαταστήσετε στον κύριο υπολογιστή σας, μόνο σε Virtual box). Δείτε αυτόν τον απλό οδηγό για πληροφορίες.

Αφού έχετε το σύστημα εγκατεστημένο και λειτουργικό, θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή SYS, η οποία αντιγράφει αρχεία συστήματός.

FreeDOS_syscommand

 

Η σύνταξή της είναι απλή: SYS drive: [bootsect] [{option}], όπως βλέπετε και στην εικόνα. Δηλαδή βάζουμε την εντολή SYS, μετά την τοποθεσία με τα αρχεία συστήματος όπου συνήθως είναι στο ριζικό κατάλογο (παραλείψτε το αν είστε είδη στο φάκελο με τα αρχεία συστήματος), τη συσκευή για να γράψει, π.χ. A: και τέλος τυχόν επιλογές που θέλετε.

FreeDOS_sys

 

Η δισκέτα σας δημιουργήθηκε! Είναι εκκινήσιμη και περιέχει τον πυρήνα (kernel.sys) και την εντολές (command.com), μπορείτε πλέον να προσθέσετε εφαρμογές για DOS και να τρέχουν κανονικά.

Μπορείτε διαφορετικά να κατεβάσετε μια εικόνα δισκέτας, έτοιμη με λίγες βασικές εφαρμογές από εδώ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s