Μεγάλο μπέρδεμα

Η microsoft εδώ και καιρό έχει ανακοινώσει την εξέλιξη των Windows 10 τα οποία αν όλα παν καλά για αυτούς και άσχημα για εμάς θα κυκλοφορήσουν την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Το σημαντικότερο γεγονός που μας κινεί το ενδιαφέρον είναι η διάθεση των δοκιμαστικών εκδόσεων δωρεάν στους χρήστες, όπως λένε για να δούμε τα νέα χαρακτηριστικά και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξή τους στέλνοντας αναφορές σφαλμάτων. Όσον αφορά τα νέα χαρακτηριστικά θα δούμε πολλές αλλαγές.

Αρχικά όλοι θα παρατηρήσουμε ότι τα λεγόμενα charms, δηλαδή οι μπάρες με τις επιλογές (εκκίνηση, συσκευές, ρυθμίσεις, αναζήτηση και μοίρασμα) αφαιρέθηκαν. Πλέον επέστρεψε το κλασσικό μενού των windows 7 το οποίο βέβαια είναι αρκετά παραμετροποιημένο. Λίγο περίεργο και οπισθοδρομικό για τη microsoft αυτό, καθώς αφαίρεσαν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ιδιότητες των windows 8, η οποία έφερε επανάσταση στη χρήση τους και την οποία βέβαια πολλοί χρήστες είχαν μισήσει.

Επιπλέον οι εφαρμογές του windows store που προηγουμένως μπορούσαν να τρέξουν μόνο σε πλήρη οθόνη πλέον μπορούν κάλλιστα να τρέξουν και σε μορφή παραθύρου, έτσι απλώς χαλάνε και μια ακόμη καινοτομία των windows 8 που είχε αλλάξει πολλά.

Τέλος έχει προστεθεί το «Προβολή εργασιών». Αυτό είναι ένα εικονίδιο στη γραμμή εργασιών το οποίο πατώντας το θα μας δείχνει τα ανοιγμένα παράθυρα και θα μας επιτρέπει να τα αλλάξουμε μεταξύ επιφανειών εργασίας.

Δεν θα κάνουμε αναφορά για τα DirectX 12 τα παιχνίδια από το xbox κλπ, γιατί έχω αρχίσει να τρελαίνομαι ήδη από αυτές τις «καινοτομίες». Μου δίνουν μια εντύπωση πως ξύπνησαν μια μέρα οι προγραμματιστές της microsoft και είτε επειδή δεν είχαν τι να κάνουν ή απλά αρνιόντουσαν να διορθώσουν τα χιλιάδες bugs στα windows και στον εγκέφαλό τους είπαν «Άντε να τους βγάλουμε μια ακόμη έκδοση γιατί σαν να πέρασε πάλι ο καιρός.» Και επειδή δεν σκέφτηκαν και καμία βελτίωση επέλεξαν να κάνουν κάτι σαν ένα υβριδικό desktop ανάμεσα στα windows 7 και 8. Περιττό να αναφέρω ότι θα τα κάνουν ακόμη πιο βαριά, αποκρουστικά και θα προσπαθήσουν πάλι να εμποδίσουν την εγκατάσταση linux με κάθε μέσο.

Windows_10

Η microsoft όμως για να κρύψει όλο το χάος που βρίσκεται μέσα στα windows αποφάσισε να τα κάνει πιο εμφανίσιμα.

Πράγματι, βλέποντας ένα screenshot όπως αυτό παραπάνω διαπιστώνουμε πως σχεδόν τελειοποίησαν την εικόνα τους. Προσωπικά με έχουν βάλει σε πειρασμό μόνο και μόνο για περιέργεια να τα εγκαταστήσω και να τα δοκιμάσω. Και θα το έκανα αν ξαφνικά δεν μου έρχονταν στο μυαλό όλες οι προηγούμενες εμπειρίες με τα windows που με έκαναν να μισήσω τους ίδιους τους υπολογιστές. Ιοί, αντιικά προγράμματα, συχνές ανασυγκροτήσεις δίσκου, κολλήματα, ξαφνικά και μοιραία κρασαρίσματα και φυσικά τα χιλιάδες bugs.

Στον κόσμο του linux όμως τι γίνεται? Θα μπορέσουμε πάλι να τα βγάλουμε πέρα? Πολλοί είχαν στραφεί στο linux λόγο των μεγάλων αλλαγών στα windows 8, οι οποίοι τώρα ίσως να επιστρέψουν πίσω και να τους χάσουμε. Ακόμη σκεφτείτε τι είχε κάνει η microsoft με τα windows 8, για να εμποδίσει την εγκατάσταση linux, είχε βάλει ένα σορό καλούδια όπως το UEFI και το secure boot μόνο και μόνο για να μας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Ποιος ξέρει τι καταστροφικά και αδιανόητα συστήματα θα θέσει η microsoft πάλι εναντίον του linux… Σε λίγο μου φαίνεται πως ο υπολογιστής θα είναι ένα τελείως embedded σύστημα το οποίο δεν θα δέχεται καμία αναβάθμιση υλικού, δεν θα έχει ούτε καν BIOS σε βαθμό όπου θα είναι καταδικασμένο να χρησιμοποιεί windows δια παντός. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από τη μόδα με integrated κάρτες επέκτασης στη μητρική πλακέτα, και τους δίσκους eMMC που άρχισαν να κατακτούν τα laptop. Άκου εκεί eMMC πφφφ…

Στον χώρο του linux όμως γίνεται τίποτα για να τους ανταγωνιστούμε? Οι προγραμματιστές στο linux σίγουρα ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Όταν βγήκε το UEFI και το secure boot το ubuntu μπόρεσε να συμβαδίσει και τώρα αυτά τα τρία μπορούν να συνυπάρχουν «ειρηνικά» μεταξύ τους. Ακόμα βρίσκετε πλέον σε εξέλιξη η σειρά 4.0 του Linux kernel η οποία είναι καθ’ οδόν και δεν θα έχει νέα χαρακτηριστικά, παρά μόνο διορθώσεις bugs. Σκεφτείτε πόσο σταθερό θα είναι το desktop και ο server σας. Θα μπορούν να λειτουργούν για χρόνια χωρίς επανεκκίνηση σε τέτοιο βαθμό όπου πιο συχνά θα αναβαθμίζουμε το σύστημά μας παρά θα το απενεργοποιούμε!

Με αυτά καταλαβαίνουμε πως ο κόσμος των υπολογιστών όσο πάει γίνεται όλο και πιο χάλια (μην πω τίποτα απρεπείς λέξεις τώρα που σχεδόν τελείωσα). Ευτυχώς που χάρη στο Gnu/Linux έχουμε μια οδό σωτηρίας που θα μας προστατεύει για καιρό ακόμα.

Advertisements

One thought on “Μεγάλο μπέρδεμα

  1. thelinuxgk 24/03/2015 / 09:09

    Το μεγαλύτερο άρθρο που έχω γράψει. Για να δούμε πως θα μας βγουν τα πράγματα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s