Δημιουργία Ubuntu Live-USB σε partitioned USB stick

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να γράψουμε μια εικόνα δίσκου Ubuntu σε ένα USB stick με δύο κατατμήσεις έχοντας το χαρακτηριστικό persistence.

Το persistence είναι μια ιδιότητα των Live-USB με την οποία μπορούν να διατηρούν δεδομένα και ρυθμίσεις σε διαφορετικές συνεδρίες. Αυτό γίνεται αποθηκεύοντας τα δεδομένα σε μια εικόνα δίσκου, ονόματι casper-rw. Βέβαια αυτό το ρυθμίζουμε στην αρχή, κατά την δημιουργία του Live-USB, και μπορούμε να το παραλείψουμε.

Πίσω στο θέμα μας. Γιατί όμως να έχω ένα Live-USB με κατατμήσεις? Πλέον η χωρητικότητα στα φλασάκια έχει ανεβεί πολύ και αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί ένα φλασάκι για δοκιμή ή εγκατάσταση του Ubuntu, αλλά και για αποθήκευση αρχείων ακόμη και σε ένα με χωρητικότητα 8 GB, τουλάχιστον τα 4 GB (αν έχει persistence) ή τα 6,5-7 GB, θα σπαταλιούνται. Οπότε μπορεί κάποιος να διαλέξει να έχει μία κατάτμηση για αποθήκευση αρχείων και μία για το Ubuntu Live-USB.

Ας αρχίσουμε λοιπόν. Θα χρειαστούμε: να κατεβάσουμε το Ubuntu από εδώ, και ένα φλασάκι. Βάλτε το φλασάκι στον υπολογιστή και μέσω του gparted θα δημιουργήσετε τις κατατμήσεις. Δώστε προσοχή στα ακόλουθα:

  • Μόλις κατεβεί το αρχείο που θα γράψετε στο φλασάκι, ελέγξτε το για να ξέρετε ότι κατέβηκε σωστά. Σε τερματικό με linux γράψτε md5sum τοποθεσία/όνομα αρχείου, θα σας βγάλει έναν αριθμό, συγκρίνετέ τον με τον κατάλληλο από εδώ, θα πρέπει να είναι ίδιοι.
  • Πριν επεξεργαστείτε την υπάρχουσα κατάτμηση αποπροσαρτήστε την πρώτα από το gparted ή την εφαρμογή «δίσκοι»!
  • Να πάρετε backup των σημαντικών αρχείων σας στο φλασάκι, γιατί πάντα η επεξεργασία κατατμήσεων μπορεί να καταστρέψει τα δεδομένα σας στο μέσο.
  • Εάν θα χρησιμοποιείται το φλασάκι και σε windows να έχετε την κατάτμηση για αποθήκευση δεδομένων στην αρχή του δίσκου! Τα windows αναγνωρίζουν μόνο την πρώτη κατάτμηση σε USB sticks.
  • Στην κατάτμηση για Live-USB να βάλετε σημαία boot, διαφορετικά στην εφαρμογή «δημιουργία δίσκου εκκίνησης» δεν θα μπορείτε να επιλέξετε την δεύτερη κατάτμηση που θα έχει το Ubuntu Live-USB.
  • Όσον αφορά τα συστήματα αρχείων στην κατάτμηση για Live-USB, να βάλετε fat32.

Αφού τα εφαρμόσετε όλα αυτά και κάνετε τις κατατμήσεις, πηγαίνετε στην εφαρμογή (δημιουργός δίσκου εκκίνησης).

startup_disk_creator

 

Στο πρώτο πλαίσιο επιλέξτε την εικόνα δίσκου για το ubuntu. Στο δεύτερο πλαίσιο θα έχει το φλασάκι και τις κατατμήσεις, επιλέξτε αυτήν που θέλετε να γράψετε. Κάτω επιλέξτε αν θέλετε το φλασάκι να έχει persistence ή όχι και το μέγεθός του. Πατήστε δημιουργία δίσκου εκκίνησης και μην βιάζεστε, θα πάρει λίγη ώρα. Τέλος μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το φλασάκι αν δουλεύει.

tip: για να εξάγετε το φλασάκι από τον υπολογιστή (με ubuntu), κάντε δεξί κλικ σε μία από τις δύο συντομεύσεις του Unity για τις κατατμήσεις του (δεν έχει σημασία ποια) και επιλέξτε αφαίρεση γονικής μονάδας.

Ο οδηγός αυτός δοκιμάστηκε σε ένα USB stick, TDK LoR TF10 16 GB με επιτυχία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s