Κάρτες Γραφικών και υποστήριξη για Linux

Η κάρτα γραφικών είναι μια από τις σημαντικότερες συσκευές του υπολογιστή, χωρίς αυτή δεν γίνεται να λειτουργήσει, είναι όμως αναμφίβολα και μια συσκευή με πολλά προβλήματα συμβατότητας με Linux. Παρακάτω θα δούμε τις επιλογές μας καθώς και το βαθμό συμβατότητας που θα αντιμετωπίσουμε.

Ενσωματωμένες Κάρτες Γραφικών

Οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών (ή ενσωματωμένα γραφικά) είναι ουσιαστικά μια κάρτα γραφικών ενσωματωμένη σε έναν επεξεργαστή (integrated GPUs). Δεν έχουν δικιά τους μνήμη RAM για τα γραφικά, αλλά μοιράζονται από τη μνήμη συστήματος. Είναι φθηνά, για αυτό και προτιμούνται τόσο από τους κατασκευαστές σε υπολογιστές με χαμηλό κόστος, όσο και από τους πελάτες, έχουνε όμως και μειωμένες επιδώσεις σε σχέση με τις ανεξάρτητες κάρτες γραφικών (discrete GPUs). Προτιμήστε τα αν θέλετε έναν υπολογιστή για απλές δουλειές, αλλά όχι για βαρύ gaming και εφαρμογές με μεγάλες απαιτήσεις ως προς τα γραφικά, αν και τα τελευταία χρόνια γραφικά όπως τα Intel HD 4000 και άνω ή τα Intel Iris graphics προσφέρουν γραφικά ισάξια με αρκετές ανεξάρτητες κάρτες γραφικών. Όσον αφορά τη συμβατότητα με Linux, είναι άριστη στις περισσότερες περιπτώσεις καθώς οι οδηγοί (drivers) είναι ανοικτού κώδικα και ενσωματωμένοι στον πυρήνα και λειτουργούν χωρίς πρόβλημα. Κατασκευαστές είναι: η Intel με τα ξακουστά γραφικά Intel HD και η AMD με τα APUs (Accelerated Processing Units).

Ανεξάρτητες Κάρτες Γραφικών

Οι ανεξάρτητες κάρτες γραφικών (Discrete ή Dedicated GPUs) είναι συσκευές οι οποίες έχουν τη μορφή μιας κάρτας επέκτασης η οποία συνδέεται στον υπολογιστή (π.χ. με PCI). Λειτουργούν με δικιά τους μνήμη RAM για τα γραφικά και δεν χρειάζονται την κύρια μνήμη συστήματος. Είναι ακριβότερες, αλλά αποδίδουν μεγάλη ισχύ γραφικών για αυτό είστε υποχρεωμένοι να τις προτιμήσετε αν έχετε σκοπό να το ρίξετε στο gaming. Είναι συχνή αιτία προβλημάτων στο Linux, αλλά μην ανυσηχήτε, απευθυνθείτε στην κοινότητα και θα επιλυθούν. Αν και πολλοί οδηγοί βρίσκονται στον πυρήνα, εγκαθιστώντας έναν οδηγό κλειστού κώδικα αυξάνετε η επίδοση των γραφικών. Κατασκευάζονται από την Nvidia η οποία φέρει καλή υποστήριξη κυρίως με κλειστού κώδικα οδηγούς, ενώ η AMD λένε ότι αν και είναι καλύτερη ως προς τους οδηγούς ανοιχτού κώδικα έχει μερικώς υποδεέστερη συμβατότητα κυρίως σε θέματα διαχείρισης ενέργειας και θερμότητας.

Υβριδικά Γραφικά

Τα υβριδικά γραφικά (hybrid graphics) είναι μια ακόμη κατηγορία που θα συναντήσετε. Όταν η Intel πρωτοκυκλοφόρησε τα ενσωματωμένα γραφικά χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά notebook και netbook, για μειωμένο κόστος και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Όμως η λίγη ισχύ που απέδιδαν καταστούσε αυτούς τους υπολογιστές αργούς, τότε σκέφτηκαν μαζί με τα ενσωματωμένα γραφικά να υπάρχει και μια δεύτερη ανεξάρτητη κάρτα γραφικών. Έτσι χρησιμοποιούνται τα γραφικά Intel για τις απλές εφαρμογές, όταν όμως ανοίξετε ένα παιχνίδι παίρνει μπρος η discrete GPU και έχετε όση ισχύ χρειάζεστε. Αυτό γίνεται στα windows από την Nvidia και AMD με την εφαρμογή Optimus και PowerXpress αντίστοιχα (κρυφά από το χρήστη βέβαια) και αποδείχτηκε πολύ αποδοτικό ως προς κατανάλωση ενέργειας αλλά και ως προς ισχύ. Οι συνδυασμοί που μπορεί να βρείτε είναι Intel – Nvidia, Intel – AMD και AMD – AMD. Στο linux είναι κάπως μπερδεμένα τα πράγματα. Η Nvidia δεν διέθεσε αρχικά το optimus για Linux, έτσι τα γραφικά Intel – Nvidia δεν απέδιδαν όπως θα έπρεπε. Ανεπίσημα δημιουργήθηκε το Bumblebee, κάτι σαν το optimus αλλά ανοιχτού κώδικα και δεν λειτουργούσε από μόνο του, αντίθετα ο χρήστης έπρεπε να φτιάξει συντομεύσεις για την κάθε εφαρμογή που ήθελε με γραφικά nvidia ή από τερματικό να τρέχει «optirun» και το όνομα της εφαρμογής. Βέβαια ο Linus Torvalds (ιδρυτής του πυρήνα Linux) μετέπεισε την Nvida μετά από μια χειρονομία και 3 υβριστικές λέξεις! Έτσι έχει γίνει διαθέσιμο το nvidia-prime που είναι αντίστοιχο του optimus και έχει φέρει πλήρης υποστήριξη για Linux σε Intel – Nvidia υβριδικά γραφικά. Όσον αφορά την AMD, τα γραφικά Intel – AMD και AMD – AMD μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν (αν και κάπως με περισσότερα προβλήματα) από τον οδηγό fglrx.

Συμπέρασμα

Η Intel μαζί με τα Intel HD graphics έχει κερδίσει τον αγώνα συμβατότητας, με την AMD να έρχεται δεύτερη στα ενσωματωμένα γραφικά. Όταν χρειαζόμαστε ταχύτητα όμως οι dedicated GPUs είναι απαραίτητες και χωρίς μεγάλη διαφορά ίσως να είναι πιο συμβατές αυτές της Nvidia παρά της AMD. Τέλος τα υβριδικά γραφικά αν και φαίνονται τα χειρότερα στη συμβατότητα, μετά από πολύ καιρό έχουν αποκτήσει και αυτά μια αξιόλογη θέση και χρησιμοποιούνται πλέον από ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών Linux με την πλειοψηφία τους χωρίς προβλήματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s